Het doel in mijn leven is ‘het leren leven in plaats van overleven’

door | jul 16, 2019 | Blog | 0 Reacties

Vorige week had ik een weekje vakantie en in die rust en stilte realiseerde ik me iets wat ik graag met je deel.

Hard werken heb ik geleerd.

Ik leerde thuis om hard te werken en dat school belangrijk is voor een goede baan. En je wilt een goede baan. Ik wist echt niet wat ik wilde worden. Ik had eerlijk gezegd niet zo veel talenten. Ik haalde niet echt goede cijfers op school. In 3 VWO ben ik zelfs blijven zitten. Mijn ouders lieten me testen, omdat ze het vreemd vonden dat ik was blijven zitten. Ik wilde natuurlijk heel graag bewijzen dat ik het kon en zweette me door die test heen voor mijn ouders. Zij vonden het belangrijk dat ik VWO ging doen.

Het afronden van mijn VWO ging tot 2 cijfers achter de komma net aan. Met een 4,56 voor engels en een 4,6 voor Duits kwam het net goed. Ik starte met 8 vakken, maar wiskunde B heb ik na een paar maanden al weer laten vallen, want het ruimtelijk inzicht dat ik daarvoor nodig had was bij mij ver te zoeken. Ik was ook niet echt creatief of zo, tekenen was ook mager en textielenwerkvormen was ook geen succes. Dus als mensen zeiden, ‘een goede baan’, dan leek dat ver weg. Wat als je vakken op school allemaal niet echt succesvol zijn, wat ga je dan doen in het leven? Waar was ik dan goed in?

Er waren wel een aantal dingen die ik goed kon, zoals volleybal. 

Ik was ook wel avontuurlijk. Ik deed wel gewoon dingen, die anderen niet deden. Ik was wel nieuwsgierig. En ik kon goed met mensen, allerlei mensen. Ik vond het leuk om te zien hoe iedereen een verschillend thuis had, verschillende banden met ouders en broers/zussen en dat iedereen thuis andere gewoontes had.

Als ik terugkijk was ik gewoon vooral onzeker. Onzeker, omdat wat er van me gevraagd maar moeizaam lukte. En als het moeilijk werd, dan stopte ik of sabborteerde ik. Ik leerde dan gewoon niet en haalde een 1 in plaats van hulp te vragen.
Daardoor creëerde ik mijn overtuiging dat ik echt heel hard moest werken om dingen voor elkaar te krijgen en dat ik niet echt ergens heel goed in was.

Deze normen over hoe het hoort en wat er van je verwacht wordt rondom school, werk, carrière en hard werken hebben me lang in de weg gezeten.

Totdat ik tijdens mijn baan op de universiteit een coach vond die me liet zien dat het anders kon. Dat ik gevormd was door mijn ervaringen, onzekerheden en daardoor overtuigingen had gekregen. Dat ik weg was geraakt van wie ik ben. En dat ik daardoor heel hard moest werken om mezelf staande te houden. Ik was kapot na een werkweek.

Toen ik bereid was toe te laten om weer ‘echt ik’ te zijn, toen was er geen weg meer terug. Ik kon het niet meer opbrengen om al die gemaakte ballen in de lucht te houden.

Ik kon niet meer stoppen. Het roer moest om.

En dan is de vraag dus: Gun je het jezelf om die keuze te maken?

Gun je het jezelf om ‘moeten’ en ‘zo hoort het’ achter je te laten en in te wisselen voor ‘echt ik’? Ook al is het nog niet helemaal duidelijk hoe dat er dan uit ziet.

Je kent deze uitspraak vast:

Als je al jaren in een patroon zit, dan moet je een andere keuze durven maken om een andere uitkomst te krijgen.

Dan is het belangrijk om bereid te zijn te experimenteren, jezelf op de eerste plek te gaan zetten, andere dingen te proberen die je nog nooit eerder hebt gedaan, goed te verbinden met jezelf en daarnaar te luisteren. En dat allemaal omdat je vastzit in je eigen gecreëerde verhaal over hoe het hoort en wat er van je verwacht wordt. De weg is om die normen en overtuigingen los te laten. Jezelf gunnen dat er echt andere uitkomsten mogelijk zijn en daarvoor willen werken.

Welk commitment maak je met jezelf, vraag ik altijd. Als je een coach zoekt, zoek je dan een gouden pil? Hoop je dat het vanzelf komt? Ik kan je vertellen dat het zo echt niet werkt. Het vraagt van je dat je het zelf en voor jezelf gaat doen.  Maak een commitment wat je de rest van je leven vol kunt houden. Dat je voelt tot in je tenen, dit is wat ik wil en waar ik voor ga. Anders houd je het een paar dagen vol en zak je weer terug en kun je zeggen ‘zie je wel, ik kan het niet’.

In de weg naar mezelf heb ik een doel en een missie gevonden die zo bij me passen en waardoor ik bereid ben om het werk te doen wat nodig is om mezelf te zijn, te blijven vinden en te blijven verdiepen in de volgende stap.

Het doel in mijn leven is ‘het leren leven in plaats van overleven’

En mijn missie… zoveel mogelijk mensen op de wereld helpen om zichzelf te zijn. Jezelf volgen.

Hoe zou het zijn om jou doel en missie te vinden en te leven? En soms kan dat ook prima vanuit de plek waar je nu al werkt. En soms ook niet.

Ik was toen een ander persoon. Ik vermoed dat je me helemaal niet zou herkennen. Ik was op de plek dat ik ‘niet wist wat en hoe’ en ik was ook op de plek dat ik wist ‘dit zou ik willen doen, maar hoe doe ik dat dan’. Hoe ga ik daar dan mijn geld mee verdienen. Het bestuderen en het pad volgend heeft ruim 10 jaar geduurd, totdat ik het wist hoe het moest.

Ik vind het te gek om mensen daar nu mee te helpen. Ik merk hoeveel het me heeft gebracht om mijn blokkades recht in de ogen te kijken en deze te transformeren.

Liefs,

Karianne

p.s.

  • Als je vandaag al aan de slag wilt hiermee, start dan met de quick guide werkgeluk. Deze is gemaakt voor ambitieuse hardwerkende mensen zoals jij. KLIK HIER OM DEZE AAN TE VRAGEN.
  • Heb je persoonlijke vragen over waar nu jouw grootste uitdaging zit of hoe je een eerste stap kunt zetten in het doorbreken van je patronen? Vraag dan vandaag de gratis geluksessie aan. Ik kijk dol graag met je mee naar je werk en je leven en geven je een plan wat je nu kunt doen om je geluk te vergroten. HIER kun je een Gratis geluksessie aanvragen. Het lijkt me super tof om je te spreken!

Wil jij mijn berichten direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *