Hoe vaak oordeel jij? Met deze 5 tips ga je van oordelen naar begrip tonen

door | nov 12, 2021 | Blog | 0 Reacties

Benjamin (niet zijn echte naam) was al jaren de directievoorzitter van een financieel adviesbureau. 

Toen ik met hem in contact kwam, was hij gestrest, moe en maakte zich veel zorgen over de toekomst. 

Hij geeft leiding aan een MT van 5 mensen. 

De resultaten vielen tegen, er stond nog geen samenwerkend team en volgens het laatste medewerkers tevredenheidsonderzoek, waren er ontevreden medewerkers

Benjamin wist dat hij niet zo door wilde gaan, maar hoe dan wel? 

Hij wilde meer rust, zowel qua werktijden als in de manier waarop hij zijn werk ervaarde. 

Samen hebben we toen naar zingeving voor zichzelf en het bedrijf gekeken. 

Na onze eerste ontmoetingen zag ik een ander mens: iemand die het goede voorbeeld gaf, door zelf weer met plezier naar zijn werk te gaan. Er werd weer gelachen op het werk. Ook had hij een duidelijke visie neergezet en vertelde hij daar inspirerend over. Hij was zich bewust geworden van zijn belangrijkste waarden en hoe die waarden zijn verhaal vormde over wie hij was en wat hij wilde veranderen in de wereld. 

En dat hij dat heel goed kon doen vanuit zijn functie passend bij de organisatie waar hij voor werkt. Daarover communiceerde hij nu regelmatig met de mensen in de organisatie. En niet onbelangrijk: de bedrijfsresultaten zijn significant verbeterd. 

Zijn belangrijkste verandering ging over oordelen.

Hij realiseerde zich dat hij veel oordelen heeft over anderen. En dat is logisch, oordelen doen we allemaal.

Het vervelende is dat hij daardoor regelmatig in een strijd kwam met zijn MT leden. Hij wilde hen overtuigen van zijn gelijk. 

Hij leerde om meer om zoek te gaan naar begrip voor die ander. Dat er twee waarheden kunnen bestaand. Die van hem en die van de ander. 

Oordelen kan een veilige manier zijn om de wereld op afstand te houden. Zonder dat we het altijd doorhebben, oordelen we de hele dag door over anderen. Oordelen helpen ons ook om de wereld te ordenen en betekenis te geven. 

Eenvoudige gedachten als: ‘Wat een rare mening heeft dat teamlid’ of ‘Ik vind die persoon erg intelligent’, bepalen hoe je iemand behandelt en ervaart. 

Er zit natuurlijk ook een duidelijke keerzijde aan oordelen. Doordat je iemand al een bepaalde positie hebt gegeven, luister je soms niet meer naar diegene, wat die ook zegt of doet. Ook als die persoon waardevolle opmerkingen of kritiek heeft op jouw ideeën. 

Het kan ook zijn dat je alleen hoort wat je wilt horen, omdat dit past binnen jouw doel. Dit stopt het leerproces. Hierdoor krijg je een beperkter beeld van de mensen waarover je oordeelt en benut.

Met deze 5 tips ga je van oordelen naar begrip tonen. 

Luisteren om te begrijpen. Dat betekent met je volle aandacht erbij en zonder iemand te onderbreken

Als er oordelen in je hoofd oppoppen, dan spreek je die niet uit. 

Stel veel open vragen. Je stelt vragen om te begrijpen hoe die persoon tot zijn besluit is gekomen. Wat overigens niet hoeft te betekenen dat je het eens bent met de persoon

Geef eventueel aan wat voor effect het besluit op jou, het team en/of de organisatie heeft. Wat het met jou doet en wat voor gevoel je erbij hebt.

Dan mag jij jouw point of view laten horen. Spreek dan vanuit jou als persoon en niet in algemeenheden zoals ‘we of men.’

Je zult ervaren dat je met een open houding veel meer hoort en dat dan de prachtigste dingen ontstaan. Nieuwe verbindingen, meer diversiteit en innovatie. Minder oordelen kan zo leiden tot persoonlijke groei én tot een florerende organisatie met happy people Met rust ruimte voor een ieder.

Je las een blog van Karianne Kalshoven.

Executive coach voor directeuren en beslissers.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen

Lees ook: Effectief en met Energie vergaderen
Lees ook: 15 Reflectie vragen

Lees ook: Hoe je een ruzie ook kunt oplossen 

Samen aan de slag?

Boek hier een gratis inspiratiesessie 

En verder

Wie is Karianne  

Wil jij mijn berichten direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.