Moet jij als coach ook jouw mensen willen coachen?

door | nov 26, 2021 | Blog | 0 Reacties

Karel wilde van mij weten en leren hoe hij moest coachen.

“Oke, waarom wil je dat leren”, vroeg ik hem.

“Nou ik heb geleerd van mijn coach dat ik mijn mensen moet gaan coachen. ” Is dat zo?” vroeg ik hem verbaasd. “Want volgens mij hangt dat af van wie je bent en waar je talenten liggen. Zullen we alsjeblieft afspreken dat wanneer jij geen energie krijgt van coachen je dat vooral aan anderen overlaat?”

Karel slaakte een hele diepe zucht van opluchting.

Kunnen we het er over eens zijn dat er leiders zijn die niet in de wieg gelegd zijn om een coachrol op zich te nemen?

Verwachten we echt van een directie dat ze kunnen coachen? En verwachten we dat vanuit de rollen en verwachtingen die wij van oudsher hebben?

Ik geloof dat ik mijn man niet moet coachen en hij mij ook niet. Dat is niet mijn taak. Is het dan wel jouw taak als directeur om jouw mensen te coachen?

Is het niet beter dat een directie de grote lijnen uitzet, inspireert met een visie en financiële besluiten neemt? Laat het coachen alsjeblieft over aan andere mensen.

Nieuw leiderschap, oftewel leiderschap van deze tijd, betekent niet dat je daarnaast ook coach moet zijn.

Menselijkerwijs zijn we er niet allemaal geschikt voor. Karel geeft aan dat hij het niet kan en er geen tijd voor heeft. Mogelijk zinkt ook nog het schip, omdat deze kapitein door zich te focussen op coaching skills, vergeet de lange lijnen uit te zetten.

Karel is erg blij dat hij als kapitein weer naar de lange termijnen mag kijken en heeft de coaching totaal los gelaten.  Als zijn mensen coaching willen, dan is daar ruimte voor, maar niet bij hem;-) Vier weken later belt hij zeer tevreden dat het team nog beter draait sinds hij niet meer coacht;-) 

Gooi je nu je coaching skills overboord? Of ga je ze juist meer inzetten. Laat het mij gerust weten middels een reply op deze mail. Ik vind het heel leuk om van je te horen en ik beantwoord iedere reactie persoonlijk.

Je las een blog van Karianne Kalshoven.

Executive coach voor directeuren en beslissers.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen

Lees ook: Effectief en met Energie vergaderen
Lees ook: 15 Reflectie vragen

Lees ook: Hoe je een ruzie ook kunt oplossen 

Samen aan de slag?

Boek hier een gratis inspiratiesessie 

En verder

Wie is Karianne  

Wil jij mijn berichten direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.