Over mij

Eigenlijk wist ik als klein meisje al wat mijn missie was…

Ik groeide op in een omgeving waarin iedereen met tegenzin naar zijn/haar werk ging. Werken deden ze alleen voor het geld. En keuzes maken vooral vanuit het hoofd. Ik moest voldoen aan die normen. Ik voelde ‘dat kan anders’. Ik wilde bereiken dat iedereen in zijn of haar eigen kracht en met plezier naar het werk kon gaan en zo kon bijdragen aan de wereld. Het leek een heel makkelijke vraag en met een studie arbeids- en organisatiepsychologie wist ik straks vast het antwoord. 

Wat ik toen nog niet wist, is dat de reis daar pas begon. Ik kreeg RSI tijdens mijn studie. Ik kon nog geen 5 minuten achter de computer zitten en de huisarts bleef me maar naar de fysiotherapeut sturen. Mijn studie was klaar en mijn ontwikkeling begon toen pas. Ik realiseerde me dat er wat moest veranderen. Dat ik het heft in eigen handen moest gaan nemen. Ik ging op reis naar Afrika op mijn 25ste verjaardag, naar de top van de Kilimanjaro. En toen ik terugkwam ging ik naar het revalidatiecentrum om van mijn RSI af te komen. Ik had zelf uitgezocht dat dit traject het beste werkte en ben bij mijn huisarts blijven zitten tot ik een verwijzing kreeg. Een combinatie van fysiek en mentaal was nodig om te leren en te groeien en de vele spanningen uit mijn systeem vaarwel te zeggen. 

Ik wist dat er iets zou komen waar ik al mijn kennis en ervaring en passie in kwijt zou kunnen. Ik wist niet wanneer en ik wist niet wat en ik ben vaak ongeduldig geweest. Een promotieonderzoek trok mijn aandacht: ‘ethiek en leiderschap’. Wauw dacht ik, als ik daar straks alles van weet… dán heb ik genoeg in huis om mijn missie te leven.

Leiderschap bestuderen en leiderschap tonen bleken 2 totaal verschillende dingen. Ik werd de ‘rechtvaardigheidsridder’ genoemd. Ik ging de strijd aan om principes, gelijkheid en eerlijkheid. Het was een vermoeiende strijd in een zeer vaste hiërarchie en structuur. Ik ging op zoek naar een coach, leerde ongelooflijk veel van haar en deed alles wat ze zei. En met succes.

Na mijn promotie, van 16 juni 2010 alweer, ging ik aan de slag bij het ethiek instituut. Ow wat werd me dat afgeraden, “ga niet bij de filosofen werken dan kom je daarna nooit meer bij de gedragswetenschappen of bij economiefaculteit aan de slag”. Wat een bullshit dacht ik. Als het daarom draait in het leven….dan maar niet meer terug. Dat zie ik dan wel weer.  Ik wilde een andere visie op ethiek leren dan de business visie. Na 1 jaar heb ik mijn baan opgezegd. De wereld viel over me heen. Ik liet zo’n mooie kans liggen, ik had nog niets anders en had ook nog geen idee wat het leven me ging brengen. Iedereen zag me hoogleraar worden, die potentie had ik. En hoe verder ik die ladder beklom, hoe meer ik me verstikt voelde. Dit was niet mijn weg, dit was de weg van anderen voor mij.

Tja en dan. Ik had gelukkig een potje geld. Dus kon het thuis even volhouden. Ik ben begonnen met presentaties en workshops geven over ethiek. Heerlijk vond ik dat. Vol enthousiasme ging ik aan de slag: met al mijn kennis en ervaring klaar om de wereld mooier te maken, dromen te realiseren. Dit was waarvoor ik hier was, dit ging lukken!

Maar schijn bedriegt, want ik voelde dat presentaties en workshops de mensen niet in beweging brengt. Allemaal mooie ideeën en gedachten, die de volgende dag weer vergeten zijn. En ethiek werd steeds meer een mooi verhaal naar buiten, maar intern wilde ze er niets mee. Wat erger was, ik dreigde mijn droom op te moeten geven en daar kon ik niet mee leven. Ik realiseerde me dat er wat moest veranderen. Ik investeerde in een coach om te ontdekken hoe ik al die werelden in mezelf kon samenbrengen.

En dat is gelukt! Ik leef nu iedere dag mijn droom doordat ik anderen help hun potentie in de wereld te zetten. Elke dag mag ik doen wat ik het allerliefste doe, werk ik met prachtige mensen en ga ik met meer energie naar huis dan waarmee ik ’s morgens binnenkom. En daar mag ik dan ook nog facturen voor sturen. Ik knijp mezelf dagelijks in mijn arm, ik had dit nooit durven dromen en mooier dan dit kan het echt niet worden.

Wat je over mij moet weten

Ik ben principieel. En heb dus een FairPhone, wil ik van het gas af en koop ik zoveel mogelijk biologisch. Als klein meisje kwam ik al op voor de gepeste kinderen. Mijn vader was huisarts en in die tijd was de vrouw, mijn moeder dus, een huisartsen vrouw en moest je meewerken in de praktijk. Resultaat behalen met mijn klanten vind ik erg belangrijk en ik doe wat daarvoor nodig is. Dat maakt dat ik niet altijd aardig maar wel altijd eerlijk ben. 

Wat is typisch Karianne?

 • Ik leef samen met man mijn Ralf en zoontje Royd in de prachtige omgeving van bossen en duinen.
 • Mijn man en zoon zijn hoogbegaafd.
 • Ik ben een echt buitenkind.
 • Ik wilde als meisje ballerina worden.
 • Ik houd zo niet van autorijden.
 • Ik ga nooit naar de action.
 • Ik ben raar, anders, apart.
 • Ik maak me niet druk wat anderen van me vinden.
 • “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” vind ik de meest verschrikkelijke Nederlandse uitspraak die er bestaat. Je helpt er helemaal niemand mee als je jezelf klein houdt.
 • Wat mij maakt als succesvolle coach is dat ik zelf de weerstand aan ga, altijd en iedere keer weer en dat ik mega intuïtief ben, waardoor ik snel weet waar de kern zit.

En nu is het jouw beurt!

Ik ben oprecht heel benieuwd. Wie ben jij? Heb je leuk werk? Kan je jezelf helemaal kwijt in je werk? Waar droom je van? Waar loop je tegen aan om je dromen te verwezenlijken? Wat houd je nog tegen?

Mijn eigen coach zegt altijd: “You’re not stuck. you’re stubborn.” Als er op dit moment ook maar iets is waar je in vast loopt en je hebt het idee dat ik je kan helpen, vul het formulier hieronder dan in.

Vertel me wat je uitdagingen zijn en laten we samen kijken of we een klik hebben en iets voor elkaar kunnen betekenen. Misschien heb je ergens het gevoel dat ik je op een bepaalde manier verder kan helpen.

Mijn missie is om ieder mens verder te helpen als ze met mij in contact komen. Soms is dat door een samenwerking aan te gaan, maar ik verwijs je net zo lief door naar een andere businesscoach als ik voel dat je met hem/haar een betere klik zou hebben. Ik geloof namelijk niet in concurrentie. Ik geloof in iemand helpen door hem/haar met de juiste persoon te matchen.

Laat het me weten door onderstaand contactformulier in te vullen. Ik reageer binnen 24 uur op je bericht.

Wetenschappelijke artikelen en externe blogs

Naast toegankelijke blog-posts  en artikelen voor grote managementsites als Management team en TIAS, heb ik een aantal wetenschappelijke artikelen op m’n naam staan. Hier vind je al m’n wetenschappelijke publicaties:

 • M’n proefschrift over ethisch leiderschap
  Kalshoven, K. (2010). Ethical Leadership: Through the eyes of employees. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam.

Nederlandse publicaties

 • Kruiper, E., Kalshoven, K., & Debets, M. Sprank (november, 2014). Taakvolwassenheid vraagt om meer ethische bagage.
 • Debets, M. & Kalshoven, K. Sociaal bestek (februari, 2015). Rolvermenging bij decentralisaties.
 • Kalshoven, K. Tijdschrift voor Compliance 
  • Deel 4 (juni 2014). Wie kijkt er mee over je schouder? Ethisch leiderschap.
  • Deel 3 (april 2014). Wie kijkt er mee over je schouder? Organisatiefactoren.
  • Deel 2(december 2013). Wie kijkt er mee over je schouder? Werkfactoren.
  • Deel 1 (oktober 2013). Wie kijkt er mee over je schouder? Persoonsfactoren.
 • Controllers Magazine. (oktober 2013, p.18-21). Gedragscode: RC moet proactiver optreden. Geschreven met Ad Clarijs.
 • Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties (maart 2013). Jonge wetenschappers onder druk: Professioneel normbesef ontwikkelen in de wetenschap. Geschreven met Margreeth Kloppenburg.
 • MCA (december 2012). Column: Hoezo RC en ethiek: badwater met kind weg? Geschreven met Ad Clarijs.
 • NRC Handelsblad (maart 2012). Integer Leiderschap in het stimuleren van wetenschappelijke integriteit (ingezonden brief).
 • GZ Psychologie (2011). Interview over persoonlijkheid en de werkcontext van ethisch leiderschap.
  Kalshoven, K., & Valk, R. (2011).Integer handelen…een dilemma. Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, 85, 388-395.
 • Management Team (2010). Interview over ethisch leiderschap door Rob van Leeuwen.
 • Kalshoven, K., Den Hartog, D.N., & De Hoogh, A.H.B. (2010). Een gedragsbenadering van ethisch leiderschap. Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, 84, 261-268.

Internationale publicaties

 • Egorov, M., Kalshoven, K., Pircher Verdorfer, A., & Peus, C. (2019). It’s a Match: Moralization and the Effects of Moral Foundations Congruence on Ethical and Unethical Leadership Perception. Journal of Business Ethics. doi: 10.1007/s10551-019-04178-9  
 • Kalshoven, K., & Taylor, S. (2018). Leadership: Philosophical Perspectives and Qualitative Analysis of Ethics—Looking Back, Looking Forward, Looking Around. Journal of Business Ethics (Editorial Note).
 • Kalshoven, K., & Jansen, P. (in press). Leadership Theory. In Encyclopedia of Business Ethics.
 • Schopman, L., Kalshoven, K., & Boon, C. (2017). When health care workers perceive high-commitment HRM will they be motivated to continue working in health care? It may depend on their supervisor and intrinsic motivation. The International Journal of Human Resource Management, 28, 657-677.
 • Kalshoven, K., van Dijk, H., & Boon, C. (2016). Why and when does ethical leadership evoke unethical follower behavior? Journal of Managerial Psychology, 31(2), 500-515
 • Belschak, F. D., den Hartog, D. N., & Kalshoven, K. (2015). Leading Machiavellians: how to translate Machiavellians’ selfishness into pro-organizational behavior. Journal of Management, 41(7), 1934-1956.
 • Boon, C.T., & Kalshoven, K. (2014). How High-commitment HRM Relates to Engagement and Commitment: The Moderating Role of Task Proficiency. Human Resource Management, 53, 403–420.
 • Kalshoven, K., Den Hartog, D.N., & De Hoogh, A.H.B. (2013). Ethical Leadership and Followers’ Helping and Initiative: The Role of Demonstrated Responsibility and Job Autonomy. European Journal of Work and Organizational Psychology, 22(2), 165-181.
 • Kalshoven, K., Den Hartog, D.N., & De Hoogh, A.H.B. (2013). Ethical Leadership and Follower Helping and Courtesy: Moral Awareness and Empathic Concern as Moderators. Applied Psychology: An International Review, 62 (2), 211–235.
 • Kalshoven, K., & Boon, C.T. (2012). Ethical leadership, employee well-being and helping: The moderating role of HRM. Journal of Personnel Psychology, 11, 60-68.
 • Kalshoven, K., & Den Hartog, D.N. (september 2012). Ethical and unethical leader behaviors and their impact on indiviudal well-being and deviance (278-306). In: Handbook of Unethical Work Behavior: Implications for Well-Being. Giacalone, R., & Promislo, M. (Eds.) Publisher: Armonk, NY: ME Sharpe Inc.
 • Kalshoven, K., & Meijboom, F.L.B. (2013). Ethical Dilemmas at the Crossroad of Fish Consumption and Production: On moral values of fish buyers at retail organizations in the Netherlands. Journal of Aquaculture and Environmental Ethics, 26, 101-117.
 • Kalshoven, K., Den Hartog, D.N., & De Hoogh, A.H.B. (2011). Ethical Leader Behavior and Big Five Factors of Personality. Journal of Business Ethics, 100, 349-366 .
 • Kalshoven, K., Den Hartog, D.N., & De Hoogh, A.H.B. (2011). Ethical Leadership at Work Questionnaire (ELW): Development and Validation of a Multidimensional Measure. Leadership Quarterly, 22, 51-69.
 • Kalshoven, K. & Den Hartog, D.N. (2009). Ethical Leader Behavior and Leader Effectiveness: The Role of Prototypicality and Trust. International Journal of Leadership Studies, 5, 102-119.

Wil je een van bovenstaande artikelen lezen, stuur dan een email. Je krijgt dan gratis en vrijblijvend de artikelen naar wens per mail toegestuurd door ons. Je kunt ook een gratis abonnement nemen op de nieuwsbrief, waarin we ook regelmatig de nieuwste trends presenteren. Deze waardevolle informatie krijg je door je naam en e-mailadres in te vullen rechts op deze pagina.

Bel ons op 06-41246743 of stuur een mail naar karianne@acil.nl met je vraag en we sturen je de artikelen toe.

 

Wil jij ook inspirerend zijn tussen de hakken en stropdassen?

Zorg dan dat je mijn maandelijks berichten krijgt die ook jou gaan inspireren en ontvang mijn gratis e-book met 4 kritische spiegelvragen om je inspiratie weer op gang te helpen. 

You have Successfully Subscribed!