Effectief en met energie vergaderen

door | nov 27, 2019 | Blog | 0 Reacties

Ik geloof dat dit wel de meest vertelde frustratie mijn klanten is: 
saaie, lange en onnodige vergaderingen. Oh ja en te veel.

Zit jij soms ook vol frustraties in een vergadering?
Heb je wel eens geprobeerd om het tij te keren?

Het is niet gek hoor, want effectief en met een lach vergaderen is best wel complex. Het vraagt iets van alle deelnemers om energie in een vergadering te stoppen. Met als doel natuurlijk tot besluiten en acties te komen.
Hoe komen jullie in je team tot besluiten? 
Zijn dat vooral feiten?
En wat als jullie het niet met elkaar eens zijn? Op hierarchie doorduwen, concessies, ja zeggen en nee denken. Allerlei onbewuste processen hebben een vaak doorslaggevend effect op het eindresultaat. 

Realiseer je eens dat als jij een punt wilt maken in een vergadering, dat het onbewuste denken van de deelnemers aan die vergadering dan meteen aan is. Het onbewuste denken gaat 200.000 x zo snel als ons bewuste denken. Dus iedere deelnemer heeft beelden, flitsen, gedachten, woorden etc. etc. die langskomen. En dat heeft dus iedere deelnemer. Denk je eens in hoeveel er op onbewust niveau door een vergaderzaal flitst per minuut?

De uitdaging is om dus dat onderbewuste denken van de deelnemers op tafel te krijgen.

Hoe doe je dat op een effectieve en zinvolle manier?

3 veel gemaakte fouten in een vergadering. Welke van deze 3 herken je bij jezelf?

  • Je gaat nadenken, je gaat analyseren, je geeft nog meer feiten, nog meer details om een ander mee te nemen in jouw denkproces, wat helemaal niet effectief is. Andere mensen haken af.
  • Je gaat helemaal op in de omgeving. Je hebt door wie er is afgehaakt, wie zucht, wie gefrustreerd is, wie er naar elkaar kijken etc. etc. Doordat je met je aandacht bij de ander bent, kan je niet meer een goede bijdrage leveren aan de vergadering.
  • Je ongeduld neemt de overhand. Tja, het is tijd om tot een besluit te komen en je duwt het erdoorheen. Op zich lekker, want het is een besluit. Maar of het ook een besluit is waar iedereen achter kan staan, dat is het waarschijnlijk niet. 

3 aspecten die het succesvol maken

  • Eerlijk uitspreken benadrukken.
  • Iedereen oprecht uitnodigen om zich ook uit te spreken.
  • Beloon ook ieders bijdrage.

Dit zijn 3 aspecten die wetenschappelijk onderzoek ‘psychologische veiligheid (Amy Edmundson)’ noemt. Voelen mensen zich uitgenodigd om hun onderbewuste denken uit te spreken of alleen te spreken als er harde feiten liggen? Als het onderbewuste er mag zijn, dan gaat het over de kern, het probleem en zal het ook tot resultaten leiden. Anders sla je de plank mis, dat herken je vast wel. Gebeurt ons allemaal wel eens.
Heb jij ook nog tips om vergaderend Nederland te helpen?

Heb jij nog ideeën en suggesties die je helpen bewuster te vergaderen met meer resultaat? 
Laat het me weten en ik zal deze ook delen met de lezers.

Wil je meer doen dan deze blog lezen, dan heb ik 2 opties voor je:
1. gratis mini-training van 10 tot en met 13 december over doelen stellen voor 2020. Hoe kan je door nu energie te steken in je doelen, volgend jaar het succes vergroten. Hier vind je meer informatie over deze spontaan ontstane mini-training.

2. wil je meer leren en weten over het onderbewuste denken, nog bewuster zijn over jezelf en je omgeving, wil je leren hoe je dit snelle onbewuste denken kunt gebruiken, ik heb hierover een laagdrempelig en effectief 3×21 dagen online programma gemaakt. Hier vind je meer informatie over dit programma van stress naar ontspannen en succes.

Lieve groeten,
Karianne

Je las een blog van Karianne Kalshoven.

Executive coach voor directeuren en beslissers.

Reageren op deze blog vind ik leuk en delen mag altijd!

Meer artikelen

Lees ook: Effectief en met Energie vergaderen
Lees ook: 15 Reflectie vragen

Lees ook: Hoe je een ruzie ook kunt oplossen 

Samen aan de slag?

Boek hier een gratis inspiratiesessie 

En verder

Wie is Karianne  

Wil jij mijn berichten direct in je mailbox ontvangen?

Meld je dan hieronder aan voor mijn nieuwsbrief

LAAT HIERONDER EEN BERICHT ACHTER

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.